A legjobb fehérjedús ételek kiváló aminosav tartalommal

Az aminosavakat a fehérjék építőelemeinek tekintik, ezért érdemelték ki jó hírnevüket. A testünkben található több ezer fehérjesejtek is aminosavakból állnak, és a protein-rokon aminosavak szerepe egyértelműen hatással vannak az egészségünk megerősítésére. Az alábbiakban bővebben olvashatsz az aminosavak tulajdonságairól és előnyeiről. A táplálkozás kiegészítése céljából ajánlott aminosavakat (ideértve a ként, az aromás anyagokat és az elágazó láncú aminosavakat) a cikk táplálékforrásokról szóló összefoglalójában találod meg. 

A növényekből, állatokból származó élelmiszerek különböző tápanyagokat, mint például fehérjét tartalmaznak, azonban a tápanyagok típusa és aránya eltérő egyes ételekben. A 8 első legfontosabb aminosavat (gyermekek esetében 9) teljes fehérjéknek nevezik.

Felnőttként a fehérjék minőségét a változatos táplálkozás biztosítja, ám ez a változatosság megnehezíti a legfontosabb aminosav-keverék meghatározását. A táplálkozási tanácsadók általános megközelítése az, hogy a fehérjedús ételeket fogyasztását javasolják, majd az aminosavak összeillesztését használják a fehérjeminőség modelljeként. Ezek alapján a leggyakrabban emlegetett ételek a tyúktojás és a tehéntej. A tyúktojásokat, mint a legnépszerűbb aminosav-összeolvadás modelljét, több kanadai egyetem kutatói is elkezdték alkalmazni az aminosav követlemények elemzésének módszerét, az aminosav-oxidáció jelölését (IAAO), és kifejlesztették a következő javasolt aminosav összeolvadást.

Az egészség kezelésében játszott szerep

Az aminosavak jelentős egészségügyi előnyökkel is járnak. Más szavakkal, még ha az aminosavakat nem is egyesítik fehérjék formájában, azok továbbra is kulcsszerepet játszanak egészségünk megerősítésében. Ebben az egészséggel kapcsolatos részben ugyanazt a megközelítést alkalmazzuk az aminosavak egészségügyi előnyeinek leírására, mint amelyeket a következő részben is, a táplálékforrások összefoglalása című részben használunk. Kifejtjük a nélkülözhetetlen aminosavak egyészégügyi előnyeit azáltal, hogy ezeket a táplálékcsoportokat négy kategóriában soroljuk: (1) elágozó-láncú aminosavak, (2) kéntartalmú aminosavak, (3) aromás aminosavak, és (4) az egyéb nélkülözhetetlen aminosavak.

A táplálékforrások összefoglalása

Először is elengedhetetlen, hogy emlékezzünk arra, hogy az összes, fehérjét tartalmazó élelmiszer aminosavakat is tartalmaz, mivel az aminosavak építőelemei a fehérjéknek. Ebből természetesen az következik, hogy fehérjedús ételek fogyasztásával nagy mennyiségű aminosav bevitelre számíthatunk. Ez a szabály vonatkozik minden 'szuper-élelmiszerre' (WH-Foods) is, amelyekre jó vagy kiváló fehérjeforrásnak tekintenek.

Elágozó láncú aminosavak (izoleucin, leucin és valin) leggyakrabban megtalálhatóak a halakban, tojásokban és tejtermékekben, a tenger gyümölcseiben, és a szójában. A kéntartalmú aminosavakat (SAA) tartalmazza többek között a póréhagyma, a hagyma, a fokhagyma, illetve a káposztafélék, mint például a brokkoli és a kelbimbó. Ami az aromás aminosavakat illeti, a napi triptofán szükséglet 50%-át hüvelyesekkel fedezheted (babfélék és magvak), 30%-át gabonákból, valamint 15-25%-át egyéb zöldségfélékből. 100 'szuper-élelmiszerben' (valamint 17 gyógynövényben és fűszerben) 18 különböző aminosav megtalálható a részletes táplálkozási profiljukban.